Get Adobe Flash player

Maandelijks archief: juli 2011

canyoning 30-07-2011

Vandaag was het zover, de eerste keer deze vakantie weer een echte canyoning. na een wandeling van ongeveer 20 minuten kwamen we aan op de plek waar we onze tocht zijn gestart.

eerst omkleden en daarna van start, maar zoals gewoonlijk eerst even een foto van de crew. Ik sta er zelf niet op want de waterdichte camera die we gebruiken tijdens de tocht heeft geen zelfontspanner.

In feite weet je van te voren niet hoe de tocht gaat verlopen omdat de winter en het geweld van smeltwater uit de bergen in de lente enorm veel “schade” aanbrengt aan de natuur rondom een waterval. Er worden samen met het smeltwater veel bomen en rotsblokken naar beneden gebracht die de loop van een rivier of waterval veranderen. Ieder jaar kan het er dus anders uitzien maar ook de voorzieningen die speciaal voor het abseilen zijn gemaakt kunnen flink worden beschadigd.  Er worden op ieder plek waar afgedaald moet worden ogen in de rots bevestigd waardoor het mogelijk is om de touwen vast te maken. Door vallende rotsblokken kunnen deze onbruikbaar worden gemaakt.

Het is dus regelmatig nodig om te improviseren wanneer deze ogen niet aanwezig of onbruikbaar zijn, het is dan bijvoorbeeld nodig om een boom te gebruiken voor het bevestigen van het touw.

hieronder een paar actiefoto’s van de tocht naar beneden, het was fantastisch weer en het water was heerlijk als verkoeling.

Uiteindelijk na een probleemloos verlopen tocht eindigt het bij de rivier beneden die op de plek waar we naar beneden komen sinds dit jaar een behoorlijke vernauwing heeft gekregen waardoor er ter plekke een enorme stroomversnelling te zien is. De volgende foto laat dit fantastische geweld zien.

Internet provider

Sinds 2 jaar ben ik de vaste internet provider van een aantal mede kampeerders op de camping. Ik ben een kampeerder maar ik moet wel van alle gemakken voorzien zijn, zo ook van internet want laten we eerlijk zijn, we kunnen eigenlijk niet meer zonder dit gemak.

4 jaar geleden was er op de camping geen internet en heb ik een schotel gekocht waarmee ik via de satelliet verbinding kon maken met het internet. De provider die dat regelde was astra2connect en was belachelijk duur en belachelijk traag maar……..beter dan niets.

3 jaar geleden had de camping ineens een wi-fi aansluiting en was het mogelijk om gebruik te maken het internet in een straal van 20 meter van het kantoor van de camping. Ik had dat jaar nog mijn schotel en omdat ik zelf ongeveer 100 mtr van het kantoor verwijderd ben was dat voor mij nog de enige oplossing.

Omdat de kosten hoog waren van de schotel en ik het hele jaar moest betalen voor iets wat ik slechts 1 maand per jaar gebruikte ben ik op zoek gegaan naar andere oplossingen. Ik ben op zoek gegaan naar een apparaat wat het signaal van de camping kon opvangen en die het signaal kon versterken zodat ik ook op 100 mtr een goede internetverbinding zou hebben. En die heb ik gevonden in de EnGenius 2611P een apparaat wat zowel als ontvanger als zender kan worden gebruikt.

Ik heb dit apparaat ingesteld als ontvanger en haal daarmee het signaal binnen in mijn caravan, vervolgens stuur ik het weer door naar een EnGenius 5611P met een externe b/g antenne die ik als access point heb ingesteld en voila ik ben de internet provider voor een aantal mede kampeerders die ook eigenlijk net als ik niet zonder internet kunnen.

Hieronder foto’s van de twee apparaten die ik hiervoor gebruik.

op de linker foto is het access point te zien met de externe antenne. Op de foto rechts is de ontvanger te zien die het signaal binnenhaalt op een afstand van ongeveer 100 mtr.

zowel in de caravan als bij de gebruiker op een afstand van 30 mtr is de indicatie voor de kwaliteit van de verbinding “uitstekend”.

Canyoning

Sinds een jaar of 4 heb ik in Frankrijk het fenomeen Canyoning leren kennen, de Wikipedia geeft er de volgende uitleg over;

Canyoning (ook wel gekend als canyoneering in Amerika) is een sport waarbij men de loop van een rivier door een canyon volgt, door middel van een combinatie van wandelen, klimmen, springen, zwemmen en abseilen.

Canyoning wordt vaak gedaan in afgelegen en ruwere omgevingen, waardoor ze op navigatietechnieken en aanverwante vaardigheden om in de wildernis de weg te vinden aangewezen zijn.

Ik heb het nu alles bij elkaar zo’n 10 keer gedaan en ik kan zeggen dat het behoorlijk verslavend is. Het afgelopen jaar was het helemaal fantastisch omdat in die winter erg veel sneeuw was gevallen en daardoor ook heel veel water in de waterval was en dat geeft een extra dimensie aan het abseilen. Ik doe het samen met een Franse vriend en de vrienden van zijn zoon en zijn zoon zelf wanneer hij op de camping is. Morgen (30-07-2011) gaan we met 5 personen een waterval hier in de buurt naar beneden volgen. Omdat bij deze 5, 2 personen zitten die het nog nooit hadden gedaan wordt voorafgaande aan het echte werk altijd getest of de nieuwelingen geen grote problemen hebben met het abseilen en of het wel verantwoord is om ze mee te nemen.

Uiteindelijk is veiligheid een heel belangrijk aspect omdat er behoorlijke afdalingen tussen zitten en het daardoor een relatief gevaarlijke sport is. Het is dan ook belangrijk de risico’s niet te onderschatten. Ik las net nog dat er in juni van dit jaar drie mensen dodelijk zijn verongelukt tijdens een canyoning tocht, waarbij zelfs een instructeur aanwezig was.

Het testen wordt gedaan bij een oude tunnel waar vroeger de trein doorheen reed. Van de laatste tunnelsessie plaats ik hier een paar foto’s:

Deze jongen is met vlag en wimpel geslaagd en gaat dan ook morgen met ons mee. Het is een wandeling van ongeveer 30 minuten met de volle uitrusting naar de start van onze tocht waarbij we beginnen met een afdaling van ongeveer 100 mtr. Het wordt weer top daar ben ik zeker van.

De camping in Frankrijk

Na een enerverende periode is het dan eindelijk zover, we gaan zoals gewoonlijk weer naar ons vertrouwde stekkie op de camping in Le Lauzet Ubaye. In 1976 was ik voor het eerst op deze camping die toen nog werd gerund door de vader van de huidige eigenaar. We hebben toen voor niets 2 weken op de camping gestaan omdat de beheerder slechts 1 x in de 2 dagen een keer kwam kijken en toen we vertrokken was hij in geen velden of wegen te zien. In 1979 ben ik hier nog een keer geweest en sinds 1985 komen we hier ieder jaar en zijn we dit jaar welgeteld voor de 27ste keer op deze plaats. En wanneer ik zeg dezelfde plaats dan bedoel ik ook de zelfde plaats. dezelfde camping en de zelfde plek al 27 keer. We zitten op 1000 meter hoogte omringd door bergtoppen die ons afschermen van een te grote opwarming. Om 17:00 uur verdwijnt de zon achter de bergen en om 09:00 uur komt hij weer over de bergtoppen te voorschijn. de tussenliggende tijd daalt de temperatuur over het algemeen naar een behaaglijke temperatuur om heerlijk te slapen.

hieronder wat foto’s van de camping zodat je een gevoel krijgt voor de omgeving en de ligging.

De bovenste 2 foto’s laten het uitzicht zien vanuit de “slaapkamer” in de caravan

De middelste 2 foto’s laten het uitzicht zien naar de ingang van de camping

de onderste 2 foto’s laten de bewolking zien in de bergen na een regenachtige dag en onze “vaste opstelling”