Get Adobe Flash player

Maandelijks archief: augustus 2013

Een hectische dag in Le Lauzet

29 juli 2013
We worden wakker van het lichten en het gebulder dat daar onlosmakend op volgt. Het was voorspeld door de app op de iPhone, het zou ergens tussen 05:00 uur en 08:00 uur gaan regenen en om 07:15 uur was het zover. Piet kan hier een puntje aan zuigen met zo’n keurige voorspelling. Zoals hier op de camping regelmatig gebeurd wanneer het regent flikkert ook nu de stroom er weer uit en wordt herhaaldelijk (op het moment dat ik dit schrijf zitten we op 30) de stroom hersteld door de zekering weer in te drukken. Ik ga ervan uit dat dit de tactiek is om het probleem op te lossen maar dat weet je hier nooit. We kijken naar buiten en hebben medelijden met alle kampeerders die nu in een tentje zitten of in een kleine camper zoals mijn gisteren vers aangekomen overbuurman. Wanneer je in een caravan zit van alle gemakken voorzien is het toch best wel goed vertoeven. Vooral wanneer je een belangrijke levenslijn als het internet ter beschikking hebt…… en dat hebben we dus nu niet want dat draait op elektriciteit en dat hadden we dus even niet. Alle apparatuur heb ik uit voorzorg maar even uit het stopcontact gehaald want 30 keer van iets de stroom afhalen en er vervolgens weer opzetten is een veel gebruikte martelmethode en niet goed voor je spulletjes.
Alle levenslijnen zijn afgesneden dus op dit moment en dan ben je aangewezen op een iPad en een iPhone die we gisteren nog even vol energie hebben gepompt en waar we het even gezellig mee kunnen maken. Lezen van een boek op de iPad gaat subliem en een muziekje spelen op de iPhone gaat ook uitstekend. En bij de muziek uit de jaren 80 en het tikken van de regen op het dak van onze caravan schrijf ik op dit moment dit verhaal. Wat nou het beste er van maken…. ik dacht het wel!
We hebben tussen het aan en uitschakelen nog voor elkaar gekregen om water te koken voor een bakkie koffie en tijdens het drinken van dit heerlijke bakkie leut kreeg ik een heuglijke mededeling. Met een trots gezicht haalde Saskia een sigaret uit het doosje en deed de mededeling dat dit een belangrijk moment was. Dit was de laatste sigaret uit dit doosje en volgens zeggen ook meteen de laatste echte sigaret. Er wordt volledig overgestapt naar de elektrische versie met de bedoeling om op deze wijze de weg naar verlossing te vinden. Ik ben er blij mee, het zijn belangrijke stappen naar een nieuw begin. We gaan 29 juli op de kalender zetten als de dag waarop een belangrijke beslissing werd genomen, het stoppen met roken.

Inmiddels is het 08:47 uur en de regen tikt nog steeds gestaag op het dak van de caravan hetgeen overigens een oorverdovend geluid is en absoluut niet het “zachtjes tikt de regen tegen het zolderraam” gevoel oproept uit het nummer van Rob de Nijs.
Het is inmiddels al ruim 20 minuten donker gebleven hetgeen aangeeft dat het herstellen van de zekering is gestaakt en dat eventueel een groot onderzoek moet worden gestart naar dit duidelijk niet zomaar op te lossen probleem. Het zou overigens ook kunnen betekenen dat we gewoon wachten tot het weer droog is met de hoop dat daarmee alles vanzelf oplost. Ook deze laatste methode wordt in Frankrijk regelmatig toegepast. Laten we wel zijn tijd heelt alle wonden en vaak ook de elektriciteit.
Michel mijn bovenbuurman komt vragen of wij stroom hebben en heeft het idee het heft in eigen handen te nemen en op zoek te gaan naar de eventuele veroorzaker van de kortsluiting aangezien de kampbaas zich de uitspraak “ce ne pas ma problem” heeft laten vallen. We gaan op zoek naar oorzaken en vinden een groot aantal stekker verbindingen die je zelfs binnen nog zou willen inpakken in plastic open en bloot in het natte gras. Bij enkele loopt letterlijk het water er uit en we zien wantoestanden van aan elkaar geknoopte kabels, sommige 4 kabels aan elkaar om de lengte te overbruggen. Je vraagt je af waar het verstand zit wanneer je dit soort dingen doet. Maar goed, de stekkers liggen te drogen en de kabel is voorlopig verwijderd dus het zou weer moeten werken….. Maar nee het tegendeel is waar, we hebben nu 10:08 uur nog steeds geen stroom ondanks dat de “experts” volop bezig zijn het probleem op te lossen. We zullen zien of we vandaag nog stroom krijgen, je weet het nooit en toch is dat ook weer de charme van deze camping en zijn bewoners.

Terwijl we tussendoor van ons ontbijt zijn gaan genieten is de telefoon afgegaan in de caravan maar die neem ik niet zomaar in Frankrijk in verband met de hoge kosten die daaraan verbonden zijn. Ik heb daarvoor een Skype abonnement om goedkoper te bellen zoals dat een echte Nederlander betaamd.
Na het ontbijt kijken we naar wie heeft gebeld en we schrikken van de naam Veronique die we zien in het display, omdat Veronique in verwachting is en vanaf deze week iedere dag zou kunnen bevallen. We bellen direct terug en ja hoor de vliezen zijn vannacht gebroken en de geboorte zal binnen drie dagen gaan plaatsvinden. Het gevoel is om in de auto te springen en naar huis te rijden maar Veronique vindt dat eigenlijk niet nodig omdat we mogelijkheden genoeg hebben om contact te houden via Skype en Facetime en dat is eigenlijk ook wel waar. Ondanks dat blijft een gevoel om in de auto te springen bestaan… We kunnen nu alleen afwachten en hopen dat de nieuwe technieken ons kunnen betrekken bij de komende gebeurtenissen.

Bekomen van dit fantastische en toch ook spannende nieuws begeef ik mij weer naar buiten om te kijken wat de acties zijn ten aanzien van het oplossen van het probleem met de elektriciteit en tot mijn grote verbazing zie ik dat de elektra expert in de vorm van de zoon van de kampbaas alle zekeringen aan het vervangen is in de kast, hetgeen in mijn ogen een onzinnige actie is maar we zijn in een ander land en “de wonderen zijn natuurlijk Frankrijk nog niet uit” zoals een oud chinees spreekwoord luidt.
Het belooft voorlopig geen saaie dag te worden wanneer hij verder gaat als hierboven beschreven kunnen we nog veel verwachten…

Later bleek dat de “onzinnige” actie waar de zoon van de kampbaas mee bezig was een hele goede was omdat in ieder geval alle zekeringen nu 10 ampère zijn ipv 3 ampère, een actie waar ik hem heel hartelijk voor heb bedankt. Mocht dit het probleem niet oplossen hebben we wel heel grote stappen gemaakt in de goede richting.
Uiteindelijk is de oorzaak ontdekt in een buurman met een camper die door de regen het idee had opgevat om zijn vertier elders te gaan zoeken. Toen hij de elektriciteit loskoppelde kwam ongeveer 1 ltr water uit de verbinding lopen. Het mag duidelijk zijn dat hierna alles weer was opgelost.

De zon begon weer te schijnen en alle problemen waren opgelost en met alle verbeteringen en goede berichten bleek het na een moeizaam begin toch een hele mooie dag te worden.